Διαδερμική σύγκλειση ανοικτού ωοειδούς τρήματος

Δομικές Καρδιοπάθειες

Σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος (PFO, Patent Foramen Ovale)

Το ωοειδές τρήμα (Foramen Ovale) είναι μια μικρή επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού κόλπου της καρδιάς, που στην ενδομήτρια ζωή είναι ανοιχτή και εξασφαλίζει την οξυγόνωση του εμβρύου. Μετά τη γέννηση, το νεογνό χρησιμοποιεί τους πνεύμονές του για οξυγόνωση του αίματός του, η ροή στις καρδιακές κοιλότητες αλλάζει και οι πιέσεις που αναπτύσσονται οδηγούν στη σύγκλειση του ωοειδούς τρήματος, είτε τις πρώτες εβδομάδες, είτε στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.  Σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% του γενικού πληθυσμού το ωοειδές τρήμα παραμένει ανοιχτό. Οι ενήλικες με ανοιχτό ωοειδές τρήμα στην πλειοψηφία τους παραμένουν ασυμπτωματικοί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και η διάγνωσή τους γίνεται συνήθως στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ανοιχτό ωοειδές τρήμα μπορεί να είναι η αιτία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου («κρυπτογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο»). Υπό προϋποθέσεις, σε ορισμένους από τους ασθενείς αυτούς, η διαδερμική σύγκλιση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος;

Η διάγνωση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος γίνεται με υπερηχογράφημα καρδιάς και τη χρήση μια ανώδυνης δοκιμασίας («δοκιμασία φυσαλίδων», bubble test) που περιλαμβάνει την ταχεία χορήγηση αναδευόμενου ορού σε μια περιφερική φλέβα ενός άνω άκρου του ασθενούς. Ο αναδευόμενος ορός δημιουργεί φυσαλίδες, διακριτές με το υπερηχογράφημα καρδιάς, οι οποίες φυσιολογικά οδηγούνται με τη ροή του αίματος στο δεξιό κόλπο και κατόπιν στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Σε περίπτωση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος ένας αριθμός από τις φυσαλίδες αυτές περνά από τον δεξιό κόλπο στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς είναι στις μέρες μας αναγκαίο σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών για διαγνωστικούς λόγους, παραμένει ωστόσο πολύ σημαντικό για την εξέταση της ανατομίας της περιοχής και το σχεδιασμό της θεραπευτικής παρέμβασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιες οι επιπλοκές του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος;

Οι ενήλικες με ανοιχτό ωοειδές τρήμα στην πλειοψηφία τους παραμένουν ασυμπτωματικοί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και η διάγνωσή τους γίνεται συνήθως στα πλαίσια προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, που δε μπορεί να αποδοθεί σε αθηρωμάτωση μεγάλων αγγείων (καρωτίδες, αορτή) ή σε εμβολή (συνηθέστερα στα πλαίσια κολπικής μαρμαρυγής) ονομάζεται «κρυπτογενές αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο». Σε ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα η επίπτωση του κρυπτογενούς αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι μεγαλύτερη από το γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για την πιο σοβαρή πάθηση που έχει συσχετιστεί με το ανοιχτό ωοειδές τρήμα και οι ασθενείς αυτοί, όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, πρέπει εκτός από φαρμακευτική αγωγή να οδηγούνται σε επεμβατική αντιμετώπιση της νόσου τους (με συσκευή τύπου «ομπρέλας»).

Σε μερικές περιπτώσεις η ροή του αίματος διαμέσου του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος είναι μεγάλη. Το γεγονός αυτό με την πάροδο των ετών επιβαρύνει τη λειτουργία των δεξιών καρδιακών κοιλοτήτων και των πνευμόνων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η νόσος έγκαιρα οι ασθενείς αυτοί καταλήγουν σε καρδιακή ανεπάρκεια με προεξάρχων κλινικό σύμπτωμα το αίσθημα δύσπνοιας και την εύκολη κόπωση. Άλλες παθήσεις που μπορούν να αναπτύξουν οι ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα είναι οι ημικρανίες, η πνευμονική υπέρταση και οι αρρυθμίες (όπως η κολπική ταχυκαρδία, η κολπική μαρμαρυγή/πτερυγισμός).

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος;

Η σύγκλειση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος είναι μια επεμβατική πράξη που διενεργείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο υπό γενική αναισθησία. Η προσπέλαση γίνεται από την μηριαία φλέβα. Ειδικοί καθετήρες προωθούνται στην καρδιά και ακολουθεί η προσπέλαση του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος και η σύγκλειση αυτού με συσκευή τύπου «ομπρέλας». Η επέμβαση γίνεται με συνδυασμό ακτινοσκοπικής και υπερηχογραφικής καθοδήγησης (με διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς). Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα.

Τί ακολουθεί μετά την επέμβαση σύγκλεισης του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος;

Η επέμβαση σύγκλεισης του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος είναι επέμβαση χαμηλού κινδύνου. Ο ασθενής δύναται να εξέλθει της κλινικής 24 ώρες μετά την επέμβαση.  Θα πρέπει να λαμβάνει αντιαιμοπεταλιακή αγωγή τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση (περίοδος που γίνεται η επιθηλιοποίηση της συσκευής σύγκλεισης). Η πλήρης επάνοδος στη φυσική δραστηριότητα εξατομικεύεται και συνήθως επιτυγχάνεται ένα μήνα από την επέμβαση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της επέμβασης σύγκλεισης ανοιχτού ωοειδούς τρήματος;

Η επέμβαση σύγκλεισης του ανοιχτού ωοειδούς τρήματος είναι επέμβαση χαμηλού κινδύνου, όταν επιτελείται από επεμβατικό καρδιολόγο με μεγάλη εμπειρία. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι τα αιματώματα και οι εκχυμώσεις στο σημείο της παρακέντησης της μηριαίας φλέβας, καλοήθη στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που αποδράμουν τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Άλλες επιπλοκές είναι οι αρρυθμίες μετά την τοποθέτηση της συσκευής σύγκλεισης, οι οποίες συνήθως είναι παροδικές. Ασθενείς με γνωστό αλλεργικό υπόβαθρο σε ιωδιούχα σκιαγραφικά μέσα θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία απευαισθητοποίησης πριν την επέμβαση για την πρόληψη αλλεργικής αντίδρασης.

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθούν την ομάδα μας να κατανοήσει ποια τμήματα του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.